0320 286724 info@JA-Groep.nl

Vakantie is nodig om uit te rusten en bij te tanken, maar hoe lang duurt het effect ervan? Veel werknemers voelen zich na een week werken weer net zo als voor de vakantie. Wie voor vertrek veel stress had, heeft kans dat dat niet zomaar weg is.

De vakanties zijn voorbij, en dat betekent dat het gewone leven in veel gezinnen weer begint. Voor je werk langs de kinderen naar crèche of school brengen en aan het einde van de dag op tijd weer weg om ze te halen. Veel werknemers ervaren dit als stressvol. Maar liefst 40% is geregeld oververmoeid of voelt zich opgebrand en meer dan de helft is regelmatig gestrest, zo zou blijken uit onderzoek van Psychologie Magazine onder ruim 400 Nederlanders. Daarnaast vindt 40% zijn dagen te vol en heeft ook bijna 40% ’s avonds geen energie meer om iets te doen.

Na vakantie weer even gestrest

Ontspannen is lastig en vakantie blijkt maar heel even te werken; meer dan de helft zegt zich in de week na de vakantie precies even gestrest te voelen als daarvoor. Stress komt vaak door de combinatie van werk en privé. Het zijn zelden alleen werkgerelateerde problemen die stress veroorzaken. Voelt u zich vaak gestrest, dan moet u iets aan uw gedrag veranderen. Bijvoorbeeld uw grenzen duidelijker aangeven (vaker ‘nee’ zeggen) of uw leven anders organiseren. Niets doen aan stress kan problemen opleveren; u kunt zich moeilijker concentreren en kunt moeilijker dingen onthouden.